Over het melkveebedrijfWelkom op de pagina van onze biologische melkveehouderij De Hooiberg.

Melkveebedrijf van Gijs van spreuwel & Yvonne van spreuwel Meijer.
Wij zijn de vierde generatie op De Hooiberg.
samen met onze twee kinderen gerrit en Lieve, en onze ouders woonachtig op de boerderij.
Yvonne is geboren hier op De Hooiberg, in 2008 besloten om het mooie melkveebedrijf van haar ouders voort te zetten. Gijs is afkomstig uit Oostelbeers, opgegroeid op een mooi biologisch melkgeitenbedrijf De Geitenwinkel te Oostelbeers. Op de Mas in Boxtel hebben we elkaar leren kennen.
Na het afronden van de Mas zijn we samen verder gegaan.
Het melkveebedrijf De Hooiberg bood ons mooie toekomstkansen, door het reeds bestaan van de zuiveltak.
En de mogelijkheid die er nog bestond om een nieuwe stal te realiseren.
In 2011 hebben we in eigen beheer een moderne stal gebouwd, die volgens de maatlat duurzame veehouderij ontworpen is. Toen we de stal gebouwd hadden we nog meer idealen...

Toen we weer frisse energie hadden, ruimte vooral in onze tijd, en in ons hoofd zouden we biologisch worden.
Dat kon niet anders. Gijs afkomstig van een biologisch bedrijf, heeft van huis uit immers nooit anders leren boeren.
Gelukkig hadden we samen dezelfde ideeën over hoe we met het bedrijf, de bodem en de dieren om wilden gaan.
met elkaar zijn we de omschakeling aangegaan. Deze is niet geheel zonder hobbels en obstakels verlopen.
Maar als alles vanzelf zou gaan was er ook niets aan!

Ons bedrijf is sinds 2017 biologisch gecertificeerd, daarop zijn we erg trots.
We hebben met volle overtuiging de keuze gemaakt voor ''een andere weg'' omdat we nog meer in evenwicht met de natuur willen boeren & leven.

De koeien, het boerenland inclusief de bodem, het bodemleven, insecten, alle gewassen die we telen, we willen er zorg voor dragen dat er een goed evenwicht is. Ook dat we zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn vinden we belangrijk. Het is daarom dat we kiezen voor teelten die zowel voor onze koeien, onze zuivelproducten, de bodem, en de biodiversiteit in balans zijn. We telen bijvoorbeeld zelf zomergerst, zonnebloemen, luzerne, wintergraan, mais, aardappelen, grasklaver en heel veel kruiden!

Van het gerste-stro maken we strobalen, waar we zoveel mogelijk onze stro stallen mee in kunnen strooien.
Het is een uitdaging om zoveel mogelijk de kringlopen te sluiten. De Stro stalmest vormt een perfecte cultuur voor de bodem, waar micro organismen als schimmels en bodemleven goed in gedijen.
Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, geen landbouwgif, geen g.m.o 's, minder drijfmest en minimaal medicijngebruik. dit alles wordt jaarlijks gewaarborgd door Skal bio controle.

"We zijn terug gegaan naar de basis, de bodem.
De koeien voeden de bodem, de bodem voedt de koeien.
Wij, en heel veel andere mensen hier uit de omgeving met ons
leven van deze koeien.''

''De koeien, een passie van ons samen''.
De rust die koeien uitstralen, het stoere eigenwijze, maar ook lieve karakter van koeien maakt het fijn om met koeien bezig te zijn, en het is heel fijn om samen met ons pap die nog volop meewerkt de dagelijkse zorg te mogen dragen voor de dieren.
Onze kudde bestaat uit ongeveer 110 koeien, veelal van het prachtige Fleckvieh-ras.
Dit Ras vind zijn herkomst in de Zwitserse Alpen. In 2013 hebben wij onze eerste Fleckvieh kalfjes gekocht. En daarmee is de eerste stap naar ''De andere weg'' gemaakt. Sinds die tijd kopen we ieder jaar een zuivere dekstier die rechtstreeks uit De Alpen komt.
Om zo uiteindelijk bij ons doel te komen om de hele kudde ''zuiver''te krijgen.

Wanneer je bedrijf biologisch is wil je uit overtuiging kringlopen sluiten.
Daarbij hoort een koe die met voornamelijk vers gras uit de wei haalt. Deze robuuste koeien kunnen dat. Onze koeien lopen bijna het jaar rond ( Maart tot November) in de weilanden gelegen achter de boerderij. Ook brengen we een deel van de kalveren en drachtige koeien in de zomer naar natuurgebieden, bijvoorbeeld naar landgoed De Baest te oostelbeers, en naar De Opslag te Haghorst.

Leuk om te weten: Fleckvieh koeien geven gezonde dikke melk. Dik wil zeggen, met een hoger aandeel eiwit. Deze melk heeft een andere samenstelling, omdat de koe nog tot de oude oer rassen behoort. De melk van zuivere Fleckvieh zou voor mensen met een koemelk allergie beter verdraagbaar zijn.
Omdat wij sinds 2013 ''ras zuivere'' stieren gebruiken is een al een groot aandeel in de kudde Fleckvieh. Maar nog niet de hele is kudde zuiver, daarom kunnen we over de tolerantie van onze melk voor koemelk intolerantie mensen nog geen garanties geven.

We zijn trots op de weg die we tot nu toe gegaan zijn, maar zonder familie gaat dat niet. Op de Hooiberg werkt de familie samen, dat is altijd al zo geweest.

Oma greet, die samen met opa Gerrit en hun kinderen kei hard gewerkt heeft op de boerderij, en in het boerderijwinkeltje. Wat vroeger een van de eerste winkeltjes in de omgeving was waar de mensen echte boerderijzuivel konden gaan kopen.

Gerhard en Helma, die de melk op de Hooiberg verwerken en verkopen.
Echte boerenkaas, melk, karnemelk, yoghurt en roomboter, alles van de hoogste kwaliteit vers uit de tobbe naar de kaasmakerij. Deze mooie producten vinden hun weg over de toonbank in het kleine gezellige winkeltje, naar de mensen thuis.

Maria en Ruud, die hier op het melkveebedrijf een gezonde fundering hebben gebouwd, namelijk een heel mooi melkveebedrijf met mooie verbredings tak hebben opgezet. Zorgboerderij De Hooiberg, die inmiddels voortgezet wordt door zus Els.

We zijn op de goede weg, maar er zijn altijd uitdagingen, dromen en kansen.  
Daar kom je steeds meer achter achter als je met je gevoel kunt boeren.
Dat doen we samen.

Met vriendelijke groeten,
Boer & boerin, Gijs en YvonneWilt u graag een kijkje nemen op ons melkvee bedrijf , Vanaf 1 Juni tot en met Oktober is dit mogelijk op zaterdagen van 11.00 tot 20.00. De koeien worden gemolken van 18.00 tot 20.00 Op gepaste afstand van de boer bent u welkom een kijkje te nemen, door een openstaande  schuifdeur kunt u het melken bekijken!